Røde ar

Ar udvikles som følge af en skade på huden og er et synligt tegn på kroppens helingsproces. Arvævet har forskelligt udseende afhængigt af hvor længe helingen har fundet sted.

Friske ar antager ofte en lilla farvetone. Som helingsprocessen skrider frem, ændres farven til røde nuancer. Med tiden falmer farven på arvævet så det til sidst bliver helt hudfarvet og går i ét med den omgivende hud.

Hvorfor ar bliver røde

Arvævet antager en rødlig tone før det bliver betændt og har en stor mængde røde blodlegemer til at undertrykke inflammation. Det er en naturlig del af helingsprocessen. Når inflammationen lægger sig, forandres farven; den rød-lilla tone aftager gradvist og bliver blegere.

Arvæv kan være rødt og misfarvet længere end normalt. Det er meget individuelt, og der er to faktorer som har indflydelse; arrets placering og den enkeltes ophelingsevne. Personer som heler langsomt, får ofte ar som beholder sin røde farve længere.

Strækmærker og andre småskader har tendens til at få en kraftigere rød til rød-lilla tone. Årsagen til dette menes at være, at selvom inflammationen kan være omfattende, så er der kun en lille risiko for infektion. Dette kan være et resultat af at huden trækkes fra hinanden og forårsager brister.

Hvis arvævet er særligt inficeret, kan det antage en stærk rød eller rød-lilla farve. Det kan også beholde farven længe efter infektionen er helet.

Hvordan fjernes de?
Man kan vælge imellem flere forskellige udmærkede metoder til at fjerne ar eller mindske deres synlighed. Hvilken metode der er bedst, afhænger af hvor friskt arret er og hvor det sidder.

Røde ar er relativt friske, og ar-cremer giver gode resultater. Anvendelse af cremer er en behagelig, enkel og relativt billig metode. Ar-cremer fremskynder kroppens helingsproces for at give bedre heling, og den fjerner samtidig den røde og lilla farve. Cremerne virker bedst på mindre ar og friskere arvæv. To velkendte ar-cremer er Cicatrix og A-derma Derma Epithéliale H.A.

Andre metoder:

  • Laserbehandling af ar
  • Hudslibning
  • Plastikkirurgi
  • Kemisk peeling