Leverpletter

En leverplet, også kaldet nevus eller naevus, er en forandring i hudens pigmentering. Selve leverpletten indeholder en ekstra stor ophobning af pigmenthudceller hvilket kaldes hyperpigmentering. Denne ophobning forårsager ofte den brune farve som pletterne antager. Pletternes farve minder for øvrigt om leverens, deraf navnet. Det er muligt at reducere synligheden af leverpletter ved hjælp av cremer som bleger huden. Mere information om hudblegning vil du finde længere nede.

Opstår i barnealderen
Størstedelen af leverpletter opstår nogle år efter fødslen. Normalt dannes leverpletter forskellige steder på kroppen, helt op i 30-årsalderen. Alle mennesker udvikler leverpletter og pigmentforandringer. De er en helt normal del af kroppens hud og pigmentering. En person som mangler pigmentering, en såkaldt albino, udvikler ikke leverpletter. Hvis man prøver at tælle hvor mange hudpletter man kan finde på kroppen, ligger antallet normalt mellem 50-100 stk. Også mørklødede udvikler store mængder af pigmentpletter, men af logiske årsager er de mindre synlige.

Sådan ser leverpletter ud
Normalt er de lysebrune i farven og har en uregelmæssig form, ofte som en plet der er spildt/sprøjtet på et stykke stof. Konturerne kan være skarpe men også glide over i hudens normale pigmentering. Pletterne har ofte en størrelse på 4-10 kvadratcentimeter og sidder ikke sjældent på mave, balder og ryg. De to typiske leverpletter:

Klassisk lys leverplet
Klassisk lys leverplet.

Leverplet på hånden.
Leverpletter, i form af lentigo (alderspletter), på hånden.

Andre typer af leverpletter
Beskrivelsen ovenfor illustrerer en almindelig leverplet. De kan dog adskille sig væsentligt i udseende hos forskellige individer. Farven kan være stærkt rød-lilla og fremstå meget tydeligt. Sommetider ser man personer der har sådanne pigmentpletter i ansigtet hvor de er placeret på en æstetisk ugunstig måde. Børn kan være født med sådanne meget uskønne pigmentforandringer som man tidligt bør operere væk.

Kræftrisiko
Pigmentforandringer er forandringer i hudcellerne som kan forårsage kræft. Generelt kan man sige, at pigmentforandringer og leverpletter med stærke farver og mærkelige fremspringende former i højere grad har tendens til farlige celleforandringer. Hvis leverpletten desuden klør og forandres i form og farve, øges risikoen for kræft i hudcellerne. Man bør altid konsultere en læge i tilfælde af hudforandringer og mistænkelige leverpletter og lade ham/hende bedømme hvad der skal gøres. Mindre pigmentforandringer, som fx modermærker, kan som forebyggelse let fjernes hvis de forandrer sig. Det koster normalt ca. 1000 skr./stk. at få fjernet dem hos en privat plastikkirurg hvis du ikke vil vente på det almindelige syghusvæsens bedømmelse og indgreb.

Solens betydning for leverpletter
Solens UV-stråler aktiverer kroppens beskyttelse som forsvarer huden mod forbrændinger. Øget pigmentering øger hudens modstandskraft over for sol og beskytter dermed mod forbrændinger. Øget pigmentering fører også til et øget antal pigmentpletter, områder med hyperpigmentering. Også antallet af leverpletter kan forøges ved hyppig udsættelse for sol. Solens lys giver leverpletterne mere pigment hvilket medfører at de fremstår klart i kontrast til resten af huden, med eller uden solbrændthed. Det hjælper derfor ikke at sole leverpletter væk. Husk at beskytte din hud så meget som muligt mod solskoldning idet færre pigmentforandringer så stimuleres, og risikoen for kræft formindskes.

Det er muligt at blege leverpletter
Man kan forebygge leverpletter ved at anvende en høj solfaktor eller beskytte sig mod solen i almindelighed. Til de leverpletter og pigmentforandringer man allerede har pådraget sig, findes der behandlinger som kan mindske deres synlighed. Der eksisterer i dag forskellige cremer og geléer fra velrenommerede hudplejeproducenter som på forskellige måder kan blege huden i en leverplet. Det mest almindelige er at stoffer, som hver for sig bleger huden, kombineres i samme creme. Det kan nemlig give gode resultater. De bedste cremer mod pigmentpletter kan normalt blege pletterne med én eller et par nuancer. Det er ofte tilstrækkeligt til at mindske leverplettens synlighed fra 100 % til 30 %. Med hudblegende cremer er det vigtigt at applicere som anvist og ikke overdosere. Det er også vigtigt at anvende kendte mærker med gennemprøvede cremer da det mindsker risikoen for allergiske reaktioner. Ved blegning af en hudplet kan man, med visse cremer, opnå et tilfredsstillende resultat efter 1-3 behandlinger. Nogle cremer og metoder kan dog kræve daglige appliceringer af cremen i uger eller måneder.