Alderspletter (lentigo)

Lentigo, eller alderspletter, er en type pigmentpletter som kan udvikle sig på forskellige dele af kroppen. De er harmløse, og næsten alle udvikler lentigo når de bliver ældre. Man kan reducere forekomsten af alder pletter med cremer, f.eks SD white

Hvad er alderspletter, og hvad forårsager dem?
Lentigo er tilstandens latinske navn. De fremstår som en mørk misfarvning af huden. Farven er i de fleste tilfælde lysebrun eller rødbrun. Pletterne kan i sjældne tilfælde være brune. Pletternes form varierer; de kan være runde, ovale eller ujævnt formede. Misfarvningerne er pletter hvilket vil sige at de ikke er hævede fra den omgivende hud. Lentigo er altid små til at starte med og vokser med tiden. Også antallet af pletter eller mærker har tendens til at øges med tiden. Pletterne bliver i gennemsnit op til en centimeter i diameter, og de største alderspletter forekommer oftest på håndryggen eller i ansigtet.

Alderspletter på ryg, hænder, hals og i ansigt
De områder på kroppen hvor alderspletter oftest udvikles, er ansigtet, skuldrene, håndryggen, på halsen samt den øvre del af ryggen. Alderspletter har tendens til at udvikles fra man er midaldrende og frem men kan forekomme meget tidligere. I sjældne tilfælde kan de dukke op allerede i 20- og 30-årsalderen. Mennesker med lys hud eller hud som er følsom over for solen, er mere disponerede end andre for at udvikle alderspletter. En af de bedste måder hvorpå man kan forebygge udviklingen af alderspletter er, at anvende solcreme og desuden undgå overdreven eksponering for solen.

Årsager
De hyppigste årsager til tilstanden er forandringer i hormoner som kan lede til øget produktion af pigment samt skader og eksponering for solen. Alderspletter er relativt lette at skelne fra andre typer af pigmentforandringer som leverpletter og melasma. Leverpletter er ofte mindre i størrelsen og har oftest en mørkere farve. Det kan være en anelse sværere at skelne melasma fra alderspletter, men generelt er de enkelte alderspletter mere velafgrænsede og har ikke flammende udseende ligesom melasma.

Reducering af alderspletter
Hvor kosmetisk forstyrrende alderspletter opfattes er meget individuelt, men der er måder hvorpå man kan fjerne eller reducere dem. Der findes cremer til fjernelse eller reducering af alderspletter. De virker ofte ved at blege alderspletterne så de forsvinder eller bliver mindre synlige. Behandlingen tager et par måneder. Kemisk ‘peeling’ anvendes undertiden til fjernelse af lentigo. Når kemisk peeling anvendes, er det i forbindelse med yderligere misfarvninger. Behandlingen skræller de ydre misfarvede hudlag af og fjerner derved misfarvningen. Laserbehandling kan, under visse omstændigheder, anvendes til at fjerne misfarvet væv; I dén fremgangsmåde brænder man vævet bort i stedet for at afskrælle hudlag.